ARTISTIT
KaksOne
Kuva: Aleksi Ahokas
Kun kahdesta tulee yksi. KaksOne on R&B duo, jonka muodostavat Ike (Ikenna Ikegwuonu) ja Piano (Antti Salimäki). Nimen sanaleikit kertovat taiteellisesta veljeydestä, ystävyydestä sekä kahden soolouraansa rakentavan artistin yhteisestä rakkaudesta R&B-musiikkia kohtaan. Bändin tarkoituksena on etsiä ilman rajoja mitä R&B voi tänä päivänä olla. 2000-luvun taitteen R&B:n perintö kuuluu, aika jolloin Aaliyahin, Destiny's Childin ja Justin Timberlaken kaltaiset tähdet hallitsivat listoja. R&B oli mielenkiintoisinta pop-musiikkia, sillä siinä yhdistyivät sekä kauniit melodiat, sielua hyväilevät harmoniat, urbaanit elämän makuiset tekstit sekä uusin korkealentoisin tuotanto. Tälle kaavalle rakentuu yhä moderni R&B maailmalla. Tätä on vahvasti KaksOne.
Ikenna aloitti laulamisen ja ihmisten itkettämisen koulujuhlissa. Jatkoi sitä 2013 Voice of Finlandissa edeten finaaliin asti. Samalla syntyi ensimmäinen julkaisu "Vaiheillaan", joka soi radioissa ja teki Iken äänen tunnetuksi. Vuosien varrella Ike on tehnyt yhteistyötä mm. Elastisen, Prinssi Jusufin, Kuben ja Uniikin kanssa. Viimeisimmät singlet "Jonkun Ex feat. Elastinen” (2017), "Dirty” (2016) ja "Kaikki Sanat” (2016) ovat ilmestyneet Rähinältä ja antavat hyvän kuvan Iken laajaosaisesta kyvystä tulkita modernia pop-musiikkia. KaksOnen kappaleissa Ikeltä kuullaan niin herkkiä sävyjä kuin särmikästä rytmikästä tulkintaa. Luonnollisuus on läsnä äänessä, sekä sanoitusten teemoissa. Itseluottamus kumpuaa itsensä kuuntelemisesta.
Antti on pitkän linjan musiikintekijä, tunnettu Pianomiehenä sekä Loost Koosin jäsenenä. Pianomies on tuottanut ja miksannut Ruudolfia, Kubea, Töölön Ketterää, Teflon Brothersia sekä montaa muuta menestyksekästä artistia. Pianomiehen omia julkaisuja ovat albumit Solisti (2015 Monsp Records) sekä Maestro (2017 Rutilus). Pianon musiikillisen taustan laajuus antavat KaksOnelle ainutlaatuisen soundin hänen hoitaessa tuotannon suurimmilta osin. Häneltä kuullaan melodisen tuntuista räppiä sekä riisutun kaunista laulua. Kaikki elämän ja romantiikan osa-alueet ovat avoinna kun Piano tulkitsee.
KaksOnen albumi näkee vihdoin päivänvalon vuonna 2024. “Tyttöystävii” on saatavilla kaikista digitaalisista musiikinkuuntelupalveluista.
Tiedustelut: info@diipmusic.com
Kuva: Aleksi Ahokas
Kuva: Aleksi Ahokas
Pianomies
Antti Salimäki aloitti pitkäksi uraksi johtaneen matkansa musiikin parissa 7-vuotiaana. Koulussa perustettu rokkibändi esiintyi tiuhaan ja yläasteelle siirryttäessä oli kertynyt jo runsaasti esiintymiskokemusta sekä musiikkillista osaamista. Bassoa soittanut Antti kuunteli korvalappustereoissaan lapsuutensa Beatlesia, Michael Jacksonia, Totoa, Donna Summeria ja Queenia. Teini-iässä hän kuitenkin tutustui loppuelämänsä muuttaneeseen musiikkilajiin: rap-musiikkiin. Samalla bändin soittama musiikki oli vaihtunut funkiksi ja rapin lisäksi kannettavassa cd-soittimessa pyörivät soul-, funk- ja jazz-levyt. Roy Ayers, Funkadelic/Parliament, Curtis Mayfield ja Kraftwerk sekä muut artistit joiden musiikista rap ammensi olivat tiuhassa rotaatiossa. Tästä ajanjaksosta rakentui pohja Pianomiehen musiikkityylille ja maulle. Mustan rytmimusiikin kulta-aika jätti nuoreen musiikkoon lähtemättömän vaikutuksen, josta hän aikaanaan tulisi ammentamaan yli 300 julkaistua kappaletta sisältävään säveltäjäkatalogiinsa tunnetta, väriä ja rytmiä.
Ura Pianomiehenä alkaa vuonna 2006 Ruudolfin levyn tuotannon yhteydessä, kun Ruudolf ei halua käyttää Antin siihen asti musiikkijulkaisuissa esiintynyttä lempinimeä “Väiski” kansiteksteissä. Ruudolf nimeää studiotyöläisen Pianomieheksi, koska Punavuoressa sijainneessa kotistudiossa Antilla on iso kosketinsoitin studiopöydällään millä hän hapuilleen tavailee ideoitaan nuoteiksi. Siitä lähtien Antti tuottaa ja säveltää nimellä Pianomies.
Ensimmäiset julkaistut rap säkeistönsä Pianomies esittää Loost Koosin kolmannella levyllä Pienempi kuin kolme (2012 Monsp Records). Siihen asti hän on yhtyeen jäsenenä tuottanut ja esiintynyt keikoilla mikin varressa hypemanina. Tämä antaa pontta Pianomiehen esikoisalbumille Solisti (2015 Monsp Records). Albumi koostuu pääosin Pianomiehen itse säveltämistä, sanoittamista ja tuottamista kappaleista. Vokaaliosuuksissaan Pianomies yhdistelee sekä rappia että laulua. Aihepiiri on elämänmakuinen ja peilaa nuoren miehen mielenmaisemaa. Rappikliseet ovat taka-alalla, vaikka seremoniamestarille tyypillistä itsevarmuuden todistelua esiintyykin. Levystä muotoutuu hieman aikuistuneen kolmekymmentä täyttäneen muusikon debyytti, missä artisti on kerennyt löytämään tyyliään ja jalkojaan sanojensa alle. Pianomiehen toinen sooloalbumi Maestro (2017 Rutilus) seuraa ensimmäisen aloittamaa tietä temaattisesti teksteiltään. Musiikillisesti se kurottaa vielä pidemmälle hipoen tekijänsä mukavuusrajoja. Hyväntuuliset lämpimästi soivat kappaleet saavat rinnalleen särmää ja säröä sisältäviä elektroonisia sointeja. Toinen albumi avaa laaja-alaisen ja mielenkiintoisen tapahtumahorisontin Pianomiehen musiikilliselle kehitykselle.
Pianomiehen kolmas albumi julkaistaan vuonna 2024. Sekin tulee pääosin ellei sataprosenttisesti olemaan Pianomiehen säveltämä, sanoittama ja tuottama.
Tiedustelut: info@diipmusic.com